A+ R A-

PATNERSTVO GRADAČCA I DÜRENA

U okviru održavanja Dana partnerskih gradova grada Dürena (SR Njemačka) delegacija općine Gradačac predvođena Općinskim načelnikom mr.sci Edisom Dervišagićem boravila je u ovom partnerskom gradu.

Naime, trećeg vikenda mjeseca septembra grad Düren organizuje «Stadt fest Düren» na kojem učestvuju gradovi sa kojima ovaj grad ima partnerske odnose . Pored Gradačca učešće na ovim susretima uzeli su partnerski gradovi Dürena iz Poljske, Ukrajine, Kine, Turske, Francuske  i Austrije.

Na ovim susretima općina Gradačac predstavila se sa turističkom promocijom, poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima općine i mogućnostima razvoja općine u narednom periodu.

Posjeta je iskorištena za vođenje razgovora o unapređenju partnerskih i bratskih odnosa naša dva grada i uspostavljanju privredne saradnje koja je u proteklom periodu inicirana posebno u oblasti voćarstva.

Grad Düren ima kvalitetno riješeno pitanje komunalnih djelatnosti posebno vodosnabdijevanja i organizacije vatrogastva kao i drugih javnih službi.

Općinski načelnik u razgovoru sa gradonačelnikom Dürena Paul Larijem , upoznao je domaćina o prioritetima općine Gradačac u naprijed navedenim oblastima.

Grad Düren ima namjeru pružiti općini Gradačac u oblasti vodosnabdijevanja i vatrogastva tehničku podršku za što kvalitetnije rješavanje ovih pitanja.

O istim pitanjima nastavit će se aktivnosti u narednim sedmicama, kada se očekuje posjeta delagacije ovog grada Gradčcu.  

Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić povodom ponovnog (trećeg uzastopnog) izbora gospodina Larija za gradonačenika Dürena uputio je čestitke i želje za nastavak uspješne partnerske saradnje.

Načelnik Dervišagić u okviru ove posjete sastao se i sa predstavnicima ostalih gradova prisutnih i predstavljenih u Dürenu i predstavio općinu Gradačac i razmijenio iskustva u funkcioniranju lokalnih zajednica.

GRADOVI PARTNERI

 

 

 

Grad Sivas

http://www.sivas.bel.tr

 

Grad Düren

http://www.dueren.de/stadtinfo/partnerstaedte/gradacac/

 

Grad Стрий, Українa

http://stryi-rada.gov.ua/brother.htm

 

Grad Frýdek-Místek

http://www.frydek-mistek.cz/