A+ R A-

Gradačac predstavljen u Duerenu

Delegacija općine Gradačac predvođena općinskim načelnikom mr.sci Edisom Dervišagićem od 19. –22.septembra ove godine boravila je u partnerskom gradu Dürenu (SR Njemačka) .

Povod posjete je tradicionalno predstavljanje partnerskih gradova ovog grada sa gradovima Francuske, Austrije,Ukrajine, Turske i Kine, među kojima je i naš grad.

 Na «Stadtfestu Düren» građanima Dürena i gostima ove manifestacije Gradačac se predstavio sa privrednim, turističkim i kulturnim vrijednostima.

U gostima su boravili i članovi KUD «Gradačac», koji su svojim nastupima oduševili posjetioce.

 U okviru ove posjete pored radnih sastanaka sa gradonačelnikom Dürena gospodinom Laryjem, Općinski načelnik sastao se i sa predstavnicima drugih gradova učesnika manifestacije kao i privrednicima iz grada Dürena i okruga.

 Posebno je značajno istaknuti susrete i razgovore sa predstavnicima firme za proizvodnju i preradu voća «Zentis».

 Ova firma zainteresovana je za kupovinu industrijskog voća sa našeg područja kao poluproizvoda, za proizvodnju sokova i drugih finalnih proizvoda od voća.

Predstavnici ove renomirane firme posjetiti će Gradačac, kako bi razmotrili mogućnosti saradnje sa privrednim subjektima iz ove oblasti.

Ovom posjetom kao i posjetom delegacije ovog grada Gradačcu u vrijeme vremenske nepogode otvaraju se mogućnosti daljne saradnje ova dva grada i širih regija. 

GRADOVI PARTNERI

 

 

 

Grad Sivas

http://www.sivas.bel.tr

 

Grad Düren

http://www.dueren.de/stadtinfo/partnerstaedte/gradacac/

 

Grad Стрий, Українa

http://stryi-rada.gov.ua/brother.htm

 

Grad Frýdek-Místek

http://www.frydek-mistek.cz/