A+ R A-

POSJETA PARTNERSKOM GRADU DÜREN

U okviru uspostavljenih partnerskih odnosa sa gradom Dürenom SR Njemačka, delegacija općine Gradačac predvođena općinskim načelnikom mr.sci. Edisom Dervišagićem boravila je od 15. do 18.09.2013. godine u radnoj posjeti gradu Dürenu SR Njemačka.

Boravak je upriličen i planiran u cilju predstavljanja općine Gradačac na «Stadtfestu Düren» , na kojem su promovisani privredni, turistički i kulturni potencijali općine Gradačac. Pored naše općine učešće na Stadtfestu uzeli su i ostali gradovi koji su uspostavili partnerske – bratske odnose sa gradom Dürenom i to: grad Stryj - Ukrajina, Jinhua –Kina, Altmünster –Austrija , Karadeniz Ereĝli – Turska, Valenciennes i Cormeilles - Francuska.

Delegacija općine Gradačac boravak u gradu Dürenu iskoristila je i za radnu posjetu komunalnom servisu «DSB Düren», a tom prilikom uručena je vrijedna donacija u vidu radne opreme –odjeće za JP «Komunalac» Gradačac.

U istom periodu i nastavku posjete, Općinski načelnik Edis Dervišagić i saradnici, zajedno sa gradonačelnikom grada Dürena gospodinom Paul Larijem posjetili su i tvornicu za preradu voća i povrća «Stollenwerk».

 

Fabrika Stollenwerk osnovana je 1935. godine, i danas je najveći proizvođač konzerviranog voća i povrća u Njemačkoj, sa vlastitim voznim parkom (kamioni i hladnjače).

Rade za velike trgovinske lance, kao što su ALDI i LIDL, imaju svoje pogone i u istočnoj Njemačkoj, kao i sestrinske firme u gradovima Karlsruhu Merzenichu, Kerpenu, a godišnji prihod im je 22 miliona eura.

U razgovoru sa vlasnicima ovog velikog prerađivača, istaknuti su potencijali općine Gradačac u proizvodnji voća, a posebno šljive i postignut je dogovor da predstavnici - delegacija ove fabrike i gospodin Paul Lari u narednom periodu posjete općinu Gradačac, kako bi se razmotrile realne mogućnosti ulaska «Stollenwerka» na područje općine Gradačac.

Obavljeni razgovori koji su vođeni u sklopu ove posjete veoma su obećavajući sa obostranom željom za mogućnosti saradnje u narednom periodu.

GRADOVI PARTNERI

 

 

 

Grad Sivas

http://www.sivas.bel.tr

 

Grad Düren

http://www.dueren.de/stadtinfo/partnerstaedte/gradacac/

 

Grad Стрий, Українa

http://stryi-rada.gov.ua/brother.htm

 

Grad Frýdek-Místek

http://www.frydek-mistek.cz/