A+ R A-

Obilježen Dan državnosti BiH u Gradačcu

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac. Prije početka same sjednice delegacija Grada Gradačac i druge mnogobrojne delegacije položile su cvijeće i odale počast na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95. i Spomen obilježju palim borcima NOR-a 1941-45. godine.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je predsjedavajući Mustafa H.Ađulović koji je pozdravio sve prisutne i istakao historijski značaj ovog datuma za Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom u ime članova Gradskog vijeća i u svoje lično ime izrazio je iskrene čestitke svim građankama i građanima grada Gradačac i cijele Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Edis Dervišagić  je u svoje ime i u ime organa Grada Gradačac čestitao Dan državnosti BiH i istakao da 25. novembar 1943 godine je jedan od najznačajnijih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH jer su tog dana narodi Bosne i Hercegovine odlučili da BiH bude država ravnopravnih naroda koji u njoj žive bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Također je dodao da je naša obaveza da se podsjećamo ovih datuma kao i onih koji su ugradili svoje živote u temelje  državnosti naše domovine.

Prije  80  godina, 25. novembra 1943. godine u Varcar Vakufu , odnosno Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina je na 1. zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, nakon 480 godina  obnovila svoju državnost utemeljenu na ravnopravnosti njenih naroda i građana.

Historijski kontinuitet i državno-pravni integritet Bosne i Hercegovine, od tada do danas dodatno je potvrđen i Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine kome su prethodile četiri godine borbe naših građana za očuvanje nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta naše domovine.