A+ R A-

Grad Gradačac dobitnik nagrade „ Šampion zaštite prirode“

U povodu obilježavanja Dana planete zemlje u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli je održana svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodijele nagrada „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE“ 2023“.

Ovogodišnju kampanju je realizovao Centar za razvoj i podršku CRP uz podršku Evropske unije u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Nagrade su dodijeljene pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, organizacije/NVO/fondacije, poslovni subjekti – preduzeća, škole, obdaništa, građanka i građanin – pojedinci stariji od 35 godina, građanka i građanin i pojedinci mlađi od 35 godina.

Ovogodišnji dobitnici priznanja Šampioni zaštite prirode/BH Green awards su:

U kategoriji grad/općina/opština – Grad Gradačac

U kategoriji poslovni subjekt – Eko Život d.o.o. Tuzla

U kategoriji organizacije/NVO/fondacije – Udruženje Centar za poljoprivredni inženjering i marketing – CPIM TUZLA

U kategoriji  škole – Osnovna škola „Aleksa Šantić“ – ekološka sekcija, Sarajevo

U kategoriji  obadaništa – Dječiji vrtić Poletarac Srebrenica

U kategoriji građanka i građanin stariji od 35 godina  – Jakov Poljarić iz Livna

U kategoriji građanka i građanin mlađi od 35 godina  – Jelena Simović iz Foče

Pobjednicima su dodijeljene plakete „Zlatna Tisa“ a priznanja je uručio Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, prošlogodišnjeg Šampiona zaštite prirode u kategoriji GRAD/OPĆINA/OPŠTINA . 

U ovogodišnjoj kampanji je u svim kategorijama učestvovalo 50 nominovanih kandidata koji su zajedno prikupili 25.000 glasova.

U Gradačcu u posljednjih nekoliko godina realiziran je  projekat vodosnabdijevanja grada. Projekat je realiziran u 4 komponente (2017-2023). Ukupna vrijednost ovog projekta oko 30 miliona KM. Projekat je sufinansiran iz EBRD kreditnih sredstva, grant sredstva od SIDE i Češke razvojne agencije, te Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WVIF). Realizacijom ovog projekta došlo je do smanjenja onečišćenja površinskih voda industrijskim i komunalnim otpadnim vodama, što omogućava održivost i dalji razvoj cijelog područja grada. Osim komunalnih otpadnih voda u Gradačcu je značajna i produkcija industrijskih otpadnih voda iz lokalne industrije – mljekarstva, prerade voća i povrća, kemijske industrije, proizvodnje alata itd. Obzirom na starost ranijeg postrojenja te neadekvatnost, starost i neefikasnost opreme (enormni trošak energije koji ne daje tražene efekte prečišćavanja), ranijim mjerenjima je utvrđeno da staro postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu nije zadovoljavalo granične vrijednosti parametara kvalitete otpadnih voda propisane vodnim dozvolama te važećim propisima, što je ovim projektom riješeno. Ovim projektom je takođe stvorena mogućnost novih priključaka na vodu, grad je dobio čistu pitku vodu, te su smanjeni su gubici vode koji su bili ogromni, a centar grada (18000 – 20000 hiljada stanovnika) priključen je na novo izvorište.

U sklopu ovog projekta izvršeno je proširenje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačac i izgrađeno cca. 40 km kanalizacione mreže, završeno cca. 95 km vodovodne mreže u južnom dijelu grada Gradačac. U februaru 2022 završeni radovi; dobili su upotrebnu dozvolu, a tehnički finalni prijem se realizuje ovih dana.Rekonstrukcija azbest cemente mreže u gradu (radovi počeli 2021, realizirani tokom cijele 2022, a završetak se očekuje u narednih par mjeseci).

Također, uređen i pošumljen je park Stara Banja. Projekat je realiziran u 2022. godini a finansiran od strane UNDP. U 2022. godini rekonstruisana je kanalizaciona mreže u industrijskoj zoni L1 K2,  ukupna vrijednost projekata je 253.100,00 KM, a sufiransiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša u vrijednosti od 101.000,00 KM. Ovim projektom stvoreni infrastrukturni uslovi za izgradnju novih pogona, sve u skladu sa zahtjevnim EU ekološkim standardima, obzirom da je Gradačac poznat kao poljoprivredni kraj.