A+ R A-

ODRŽANA VJEŽBA EVAKUACIJE U SLUČAJU POŽARA U JU DJEČIJE OBDANIŠTE „KOLIBRI“ GRADAČAC

Općina Gradačac i organizacija Save the children su u maju 2015. godine potpisale  Memorandum u cilju realizacije programa smanjenja rizika od prirodnih i drugih nesreća

Kroz ovaj projekat, organizacija Save the Children se  fokusirala na rad sa ključnim akterima u lokalnim zajednicama, koji prvi reaguju u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, kako bi osigurali da su adekvatno edukovani, imaju kapacitete i uspostavljene procedure za brzu reakciju.Planirano je da se ovi ciljevi postignu kroz ažuriranje odn. izradu i provođenje planova zaštite i spašavanja koji uključuju jasne protokole i standardne operativne procedure za zaštitu djece u vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

 

Ove planove je ažurirala Općina Gradačac  a isti su izradile i dvije osnovne škole koje su uključene u ovaj program: OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Zeljina Donja i “Safvet beg  Bašagić” Gradačac kao i JU Dječije obdanište „Kolibri“ Gradačac.

Finalna provjera plana koji je uradilo JU Dječije obdanište „Kolibri“  izvršena je kroz vježbu evakuacije djece i uposlenika u slučaju požara koja je održana 25.05.2017.godine u navedenoj ustanovi.

 

U cilju što realnije provjere plana postupanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća u vježbi su učestvovali i predstavnici Službe civilne zaštite, Policijske uprave Gradačac, Vatrogasne jedinice DVD Gradačac, Služba hitne pomoći Doma zdravlja i Volonteri Općinske organizacije Crvenog križa.

 

Sve aktivnosti pratili su i predstavnici organizacije Save the Children, koji su istakli svoje zadovoljstvo organizacijom i realizacijom vježbe.