A+ R A-

Nova učionica za bolje uslove rada Dječijeg obdaništa "Kolibri"

Uslovi za realizaciju obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu danas su značajno poboljšani zahvaljujući donaciji koju čini oprema za jednu učionicu u Javnoj ustanovi Dječje obdanište "Kolibri".

Opremu je donirala organizacija "Save the children" koja u saradnji sa Pedagoškim zavodom i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK radi na poboljšanju uslova za realizaciju predškolskog programa u svim općinama Kantona.

Iz ove saradnje opremljene su predškolske učionice u Međiđi Gornjoj, Kerepu, Rajskoj, Kamberima i Zelinji Donjoj u toku 2012. i 2013. godine, i danas u Dječjem obdaništu.

Ovom broju novih učionica treba pribrojati još četiri - Gradačac, Vida I , Vučkovci i Mionica Centar koje su opremljene u UNICEF-ovom projektu iz 2013. godine.

Pomenutih deset učionica solidna su osnova za organizovanje predškolskog programa koji je od ove školske godine obavezan za djecu koja će biti upisana u prvi razred osnovne škole.

Predstavnici Pedagoškog zavoda najavili su podršku u opremanju učionica i u toku tekuće godine kako bi se ovaj važan segment obrazovanja ojačao i predškolski odgoj približio djeci u sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu.