A+ R A-

Gastro provincija u pozadini i ove godine u Gradačcu

Sada već tradicinoalna manifestacija „Gastro provincija u pozadini“ održana je i ove godine u povodu 18. septembra svjetskog dana kuhara, na platou restorana aut u Gradačcu.

U ime jednog od pokrovitelja manifestacije, općine Gradačac, prisutnima se obratio predsjedavajući općinskog vijeća gospodin Enir Šakić, inače i direktor mješovite srednje škole „Hasan Kikić“ koja je partner u organizaciji. On je istakao, s obzirom da je tema ovogodišnje manifestacije „Ishrana školske djece i omladine“, važnu činjenicu da se danas vrlo malo pažnje poklanja ovoj temi, te da ova i slične manifestacije treba podržati šira društvena zajednica jer one imaju za cilj unaprjeđenje ishrane u školama, te i promociju jednog zanimanja „kuhar“ kao značajne karike u promicanju turističke i gastronomske ponude kako Gradačca tako i Bosne i Hercegovine.

Pored izložbeno – degustacijskog dijela kroz predstavljanje sponzora, proizvođača hrane u sklopu manifestacije je predviđen i takmičarski dio u kome su pojedine škole predstavljale svoje prijedloge za školski obrom pram piramidi ishrane.