A+ R A-

Zajednički iftar u Gradačcu 11. jula 2013. godine

Nakon što su prije nekoliko dana naši sugrađani imali priliku uživati u večeri folklora na kojoj je turski plesni ansambl « Gebze Institue of Technology « dočarao temperament turske igre i pjesme, sinoć je, ali sada u duhu dana žalosti i sjećanja na žrtve Srebrenice, priređen još jedan nesvakidašnji i za naše iskustvo neobičan vjerski i kulturni događaj – zajednički iftar na otvorenom, zasnovan na ideji «bratstvo ne poznaje granice».

Oko 2.500 naših sugrađana prisustvovalo je iftaru na poligunu «Luke» u Gradačcu uz impresivne slike besprijekorne organizacije, pripreme i serviranja obroka, pratećeg vjerskog i duhovog muzičkog programa .

 

Sretne ramazanske dane i selame iz bratskog turskog grada prenio je zamjenik načelnika općine Bajrampaša,

 

a zahvalnost za veličanstveno pripremljen program i iftar iznio je općinski načelnik mr.sc.Edis Dervišagić. U svom obraćanju Općinski načelnik zahvalio se i Medžlisu IZ Gradačac sa kojim je izvršena koordinacija u upoznavanju postača o ovom događaju.

 

Glavni imam Medžlisa IZ, mr.sc.Nusret ef. Kujraković, uputio je dovu povodom ovog iftara.

 

Sinoćnji događaj pokazao je da radost upoznavanja i uvažavanja tradicije, vjere, kulture i običaja ne stičemo samo posjećivanjem drugih zemalja i kultura, nego je treba prepoznati i doživjeti kad je tu kod nas.

 

Pod utiskom dobrog razumjevanja, toplih emocija i uspjeha sinoćnjeg iftara, predstavnik općine Bajrampaša mogao je samo da najavi ponavljanje ovog događaja i iduće godine.