A+ R A-

Obezbjeđena sredstva za završetak hidrogeoloških istraživanja na izvorištu Domažić

Danas je Općinski načelnik mr.sci. Edis Dervišagić sa gosp. Safetom Harbinjom iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH potpisao ugovor o sufinansiranju projekta dopunskih hidrogeoloških istraživanja na izvorištu Domažić u vrijednosti od 200. 000 KM. Ova sredstva pomoći će da se ovo istraživanje završi do kraja ovog mjeseca koji je jedan od uslova za nastavak projekta „ Vodosnadbijevanja južnog dijela općine Gradačac „.

Ovaj projekat u vrijednosti od 18 miliona KM finansira se iz kreditnih sredstava EBRD-a u vrijednosti od 6 miliona Eura o čemu je već zaključen ugovor između BiH i ove institucije.Za proširenje sekudarne mreže u užem dijelu grada, obnovu prečistača otpadnih voda i proširenja kanalizacione mreže Švedska agencija za razvoj (SIDA) obezbijedila je 2. 000.000, 00 Eura a Vlada Republike Češke u iznosu od 1. 000. 000, 00 Eura. 

Napominjemo da su radovi na obnovi prečistača već počeli za šta je dostavljena oprema. Realizaciojom ovog projekta obezbijedit će se snadbijevanje pitkom vodom za novih 20.000 stanovnika i unaprijediti sistem prečišćavanja otpadnih voda što će imati veliki značaj za zaštitu okoliša. Ovaj veliki infrastrukturni projekat obezbijedit će kvalitetnije življenje i razvoj privrede na Općini Gradačac.

Napominjemo kao jedan od preduslova i način na koji bi se implementirao ovaj Projekat jeste i davanje Saglasnosti i obezbjeđenje garancija Vlade TK čiji postupak je u toku.