A+ R A-

Gradačac dobio Centar za Aktivno starenje

Osobe treće životne dobi dobile su danas Centar za Aktivno starenje.

Radi se o realizaciji projekta  Švajcarskog crvenog križa  koji na  području općine Gradačac  na ovaj način nastavlja kontinuitet svoga djelovanja.

Švajcarski crveni križ  od 2013. godine u odabranim općinama Tuzlanskog kantona

realizuje projekat "Pomoć i njega u kući", a  komponenta ovoga projekta "Aktivno starenje" realizovaće se i na području općine Gradačac od 2014. do 2016. godine.

Na  upriličenoj svečanosti danas su  Centar za Aktivno starenje Gradačac i zvanično  otvorili Općinski načelnik, mr.sc. Edis Dervišagić i Mihela Hinić,  šefica ureda  Švajcarskog crvenog križa  u BiH.

Dobrodošlicu gostima poželjela je Ramiza Muftić, predsjednica Inicijativnog odbora, i  u predstavljanju iznijela da je cilj  projekta «Aktivno starenje» u Gradačcu  animirati populaciju penzionera i  osoba treće životne dobi da sa svojim iskustvom i raspoloživim mogućnostima planiraju i sami  provode   kreativne aktivnosti, edukacije, druženja i međugeneracijsku saradnju i pomoć  te  budu aktivni činioci društvenog života.

Kako je 2012. godina bila Evropska godina aktivnog starenja i međugeneracijske saradnje, to  je lako zaključiti da se i na globalnom planu radi o  promovisanju novog pristupa u odnosu prema starim osobama, iskustvu koje oni posjeduju, zdravstvenoj zaštiti i uključenosti u društvene tokove.

Na današnjem  otvaranju Centra,  koji se nalazi u Ulici Siniše Mlinarevića, predstavljeni su kreativni radovi članova nastali u dosadašnjem periodu, i  upućena  poruka svim zainteresiranim  da  je Centar  otvoren  za sve osobe koje žele da na aktivan način provode svoje vrijeme, planiraju aktivnosti, volontiraju ili  na bilo koji način uključe u rad Centra.