A+ R A-

Ispraćen 41. Sajam šljive

Četiri dana sajamske manifestacije po kojoj je Gradačac prepoznatljiv dugi niz godina, pratila su  u večernjim satima i  zabavna i muzička dešavanja  u centru grada.

Gradska kulturno-umjetnička društva, «Gradačac» i «Zmaj od Bosne»  sa folklornim i muzičkim sadržajima i nastupima  ženskih horova iz  Gradačca i  Odžaka otvorila su ove sadržaje,  a program ovih društava   upotpunio  je već tradicionalni vatromet sa Kule  Husein kapetana Gradaščevića.

Osim gostujućeg hora iz Odžaka,  u programu  su proteklih dana  učestvovali  izvođači  iz Sarajeva, Srebrenika, Tuzle, Mostara, Općine Kršan iz Hrvatske,   na zadovoljstvo domaće publike.

Mladi i oni koji se tako osjećaju, a vole hip-hop kulturu  imali su priliku uživati u nastupima  grupe REVSKL iz Mostara i  tuzlanskog  energičnog i brzog hip-hop muzičara Frenkija.

Tokom koncerta ovi mladi muzičari koji dolaze iz različitih dijelova  Bosne i Hercegovine, nekoliko puta su izrazili oduševljenje našim gradom, njegovom uređenošću  i čistoćom, a onda i   mladom publikom.

 

Sarajevska Divanhana po drugi put u Gradačcu provukla je nit sevdalinke u  zanimljivim aranžmanima   u svojevrsnu  šaradu tonova i boja u gradačačkoj noći.

 

Ansambl  Zefir, gosti iz Srebrenika, u impresivnom  poetsko-muzičkom  kolažu    prenijeli su prisutnima  čestitke  i  zadovoljstvo  što  mogu da podijele sa domaćinima  radost nastupa i održavanja još jednog Sajma šljive.

 

Mlado Kulturno-umjetničko društvo »Kršanski ljiljani»  iz općine Kršan u Hrvatskoj, koje djeluje od 2010. godine  i  njeguje  bošnjačku tradiciju  kao predstavnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj,  dolaskom u Gradačac i folklornim nastupom  obogatili su završnu,   subotnju veče .

Novoizgrađene tribine  na sportskom poligonu, dobri vremenski uslovi, izbor izvođača,  sve je doprinijelo jako dobroj posjećenosti svih muzičko-zabavnih sadržaja kojima je ispraćen 41. Međunarodni sajam šljive u Gradačcu 2014. godine.