A+ R A-

Završen 41. Sajam Šljive u Gradaćcu

Tradicionalnom Plavom noći danas (subota) se završava 41. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Na najstarijoj specijalizovanoj sajamskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini predstavilo se 230 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Jordana i zemlje domaćina.

U Gradačačkom sajmu ističu da su zadovoljni realizovanim aktivnostima u protekla četiri sajamska dana.

- Svi programski sadržaji su u cijelosti realizovani. Imali smo dobru posjetu. Izlagači ističu da su zadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima. Vjerujemo da su i posjetioci zadovoljni onim što su mogli vidjeti na ovogodišnjem sajmu. I mi, kao organizatori, imamo razloga za zadovoljstvo činjenicom da na Sajmu u Gradačcu vrijedi učestvovat, rekao je direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

Sa Sajma šljive upućena je poruka kako u Bosni i Hercegovini treba imati jedinstveno tržište, jedinstvene poticaje i ministarstvo poljoprivrede na nivou države BiH, kako bi svi zajedno lakše plasirali proizvode na druga tržišta.

Prilikom posjete sajmištu ministar odbrane BIH Zekerijah Osmić je pozdravio zahtjev za uvođenjem resornog državnog ministarstva u oblasti agrara.

- Na izvjestan način mislim da je naša državna struktura još uvijek nedovoljno ustavno izdefinisana i jedan od zahtjeva, koji je potpuno opravdan, je da imamo državno ministarstvo poljoprivrede, rekao je ministar Zekerijah Osmić.

Ovo ministarstvo je aktivno uzelo učešće u spašavanju ljudstva, materijalnih dobara i saniranju posljedica ovogodišnjih poplava.

A o preporukama poljoprivrednim proizvođačima kako se pripremiti i započeti proizvodnju nakon poplava i drugih elementarnih nepogoda, koje su ove godine zahvatile Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju, bilo je riječi na stručnom savjetovanju sa međunarodnim učešćem «AgroTECH», koje je održano na Poljoprivrednom gazdinstvu «Krušik» d.o.o. u Donjem Skugriću (općina Modriča).

Na Savjetovanju su učestvovali naučni radnici i profesori sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Bilo je riječi o načinu berbe i skladištenja voća i povrća te proizvodnji i plasmanu jakih alkoholnih pića u BiH, Srbiji i EU.

Posebna pažnja je posvećna promociji izvoza bh. proizvoda, o čemu je bilo riječi i na prezentaciji o šansama i izazovima izvoza voća i povrća u okviru projekta SIPPO – Švicarski program promocije izvoza u EU i Švicarsku.

U organizaciji Udruženja NERDA iz Tuzle održana je javna tribina o obnovljivim izvorima energije u ruralnim područjima. Tribina je realizovana u sklopu zajedničkog projekta prekogranične saradnje Hrvatska-BiH koji provode Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle i Općina Nijemci iz Hrvatske pod nazivom «Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES».

Analiziran je zadružni sektor u Bosni i Hercegovini. Sa skupa u Gradačcu je poručeno da je neophodno potencirati kreiranje štedno-kreditnih zadruga i formiranje tima koji bi omogućio pravilno sprovođenje zakona o zadrugarstvu na svim nivoima, kako bi se izbjegla privatizacija i neaktivnost, te tako ostvario veći ekonomski profit.

Održano je predavanje na temu «Starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive: Na tragu UNESCO-ve konvencije zaštite nematerijalne kulturne baštine». O ovoj temi je govorio prof dr. Enes Kujundžić,

I ove godina na Sajmu šljive su dodjeljene medalje Gradačačkog sajma, te medalje za kvalitet rakija.

---

Oficijelni sponzori: Sarajevska pivara, Solana Tuzla, Petrokemija Kutina. Generalni sponzor: Unimedia Gradačac. Sponzori: Lactalis BH, BSO, Turistička zajednica TK, NLB Banka, Zott SEE Gradačac, Igmin group, Vegafruit. Medijski pokrovitelji: Federalna TV, RTV TK, Oslobođenje, Business magazine, Fena. Pokrovitelji Sajma: Vlada F BiH - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede F BiH, Vlada TK - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Vanjskotrgovinska komora BiH.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE GS