A+ R A-

Početak radova na izgradnji vodovoda za područje mjesne zajednice Rajska

Početkom ove sedmice započeti su radovi na proširenju vodovodnog sistema za području mjesne zajednice Rajska. Radovi se nastavljaju iz naselja Lukavac Gornji prema Rajskoj. Ovo je posljednja faza izgradnje vodovodne mreže koja će se realizovati u sklopu projekta „Vodosnabdijevanja Gradačca“.

Vrijednost ugovorenih radova je 519.776,42 EUR a dužina vodovodne mreže koja se gradi je 12,2 km. Osim distributivne mreže u mjesnoj zajednici Rajska izgradit će se i pumpna stanica. Izvođač radova je Konzorcij  JV "BUK PROMET“ d.o.o. Bijeljina i „BALEGEM“ d.o.o. Gradačac.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je istakao da ulazimo u završnu fazu veoma važnog projekta u Gradačcu gdje će se izgraditi novih 12,2 km vodovodne mreže. „ Obzirom da smo ranije prethodna tri tendera izgradili sve neophodne vodovodne objekte ( rezervoari, pumpne stanice...) i vodovodnu mrežu u dužini od 77 km završetkom ovih radova bit će izgrađeno oko 90 km nove vodovodne mreže na području grada Gradačac. Time će ovaj dio grada Gradačac dobiti mogućnost nesmetanog vodosnabdijevanja obzirom da je taj problem jako izražen i smatram da je ovo veoma važan momenat za stanovništvo Rajske“.

U narednih 300 dana očekuje se da će biti izgrađena vodovodna mreža prema naseljenom mjestu Rajska čime će se još oko 1.000 stanovnika moći priključiti na novoizgrađeni vodovodni sistem. Prethodnih godina radili smo vodovodnu mrežu od izvorišta Domažić gdje smo obezbijedili i implementirali sredstva u iznosu od oko 5,5 miliona Eura.

Važno je naglasiti da pored ovih 90 km novoizgrađene vodovodne mreže u sklopu ovog projekta rješavamo i pitanje azbest-cementne mreže u gradu što predstavlja izgradnju još 40 km vodovodne mreže u užem dijelu gradskog područja tako da je obim projekta zaista impresivan.

Donatori i finansijeri gore navedenih radova su Švedska međunarodna agencija za saradnju i razvoj (SIDA), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD ).