A+ R A-

Obilježena 29. godišnjica masakra nad civilima na putu Gradačac-Ormanica

Na spomen obilježju na putu Gradačac – Ormanica obilježena je 29. godišnjica masakra koji se desio 30. juna 1992 godine u naseljenom mjestu Kerep. U ovom stravičnom masakru stradalo je 16 civila koji su se kretali ovom putnom komunikacijom i nalazili na okolnim poljoprivrednim imanjima. Tim povodom okupile su se preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, delegacije javnog i političkog života Gradačca i odale počast poginulim uz prigodan program prisjećanja.

Tog dana agresor je iz pravca Avramovine pokušao presjeći saobraćajnicu regionalnog puta Gradačac-Ormanica u naseljenom mjestu Kerep. Ovim napadom Gradačac bi bio u potpunom okruženju. Broj poginulih bi bio sigurno veći da hrabrom akcijom gradačačkih boraca,mještana naselja Kerep i okolnih naselja ovaj napad je zaustavljen i nanesen težak poraz agresoru uz zapljenu borbenih sredstava.

Osim za pravdom, punih 29 godina tragalo se za imenima dvije žrtve masakra čiji identitet nije utvrđen. Organizacija porodica-šehida i poginulih boraca i Savez boračkih organizacija Grada Gradačac bili su istrajni na tom putu. Zahvaljujući aktivnostima Instituta za traženje nestalih i putem DNK analize utvrđen je identitet jedne od dvije nepoznate žrtve masakra.  To je Arzija Huse Starčević, rođena 1967. godine iz naselja Čajre kod Doboja.

U svom obraćanju Jakub Džinić, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačac, zahvalio se svim prisutnima koji se danas nalaze na ovom mjestu gdje se desio stravičan zločin i pozvao stanovništvo Gradačca da svojim djelima pokažu zahvalnost i sjećanje na poginule jer se 30 juni 1992. godine ne može i ne smije zaboraviti.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Gradačac, Hajrudin Mehanović istakao je da kultura sjećanja i kultura dijaloga se mora očuvati. Potrebno je da se ovakvi događaji  trajno njeguju i da se istih trajno prisjećamo zbog generacija koje dolaze i zbog sprječavanja da se ovakvi događaji nam ne ponove u budućnosti.

Predstavnici Saveza boračkih organizacija povodom obilježavanja godišnjice masakra obišli su članove porodica tragično stradalih građana Gradačca.