A+ R A-

Obilježavanje 29. godišnjice formiranja DAN ARMIJE REPUBLIKE BiH

Petnaesti april 1992. godine je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Tog dana su zvanično formirane snage koje su uprkos mnogobrojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Armija RBiH osnovana od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca iznikla je iz naroda i borila se za slobodu, za istinu i pravedne, civilizacijske ciljeve, a u toj borbi su rame uz rame bili pripadnici svih naroda u Bosni i Hercegovini ujedinjeni u otporu prema agresoru.

 

Tim povodom danas su predstavnici Grada Gradačac, Saveza boračkih organizacija, boračkih organizacija i političkih subjekata sa područja grada Gradačac obilježili 29. godišnjicu formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Odata je počast i položeno dali počast na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95. godine.

 

Predsjednik Saveza boračkih organizacija Grada Gradačac Jakub Džinić je u svom obraćanju izrazio duboku zahvalnost što se danas nalazimo ovdje i što zajedno, u povodu 15. aprila, Dana formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, odajemo najveće osjećaje zahvalnosti našim šehidima i poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkom rata 1992-1995. godine. Također je uputio iskrene čestitke svim pripadnicima Armije, porodicama šehida i poginulim boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, istinskim patriotama naše domovine Bosne i Hercegovine, uz iskrenu zahvalnost za sve što su uradili za našu slobodu, mir, teritorijalni integritet i suverenitet jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Zbog trenutne situacije pandemije COVID-a 19 istaknuto je žaljenje što ovako značajan datum se ne obilježava na način kako to zaslužuje.