A+ R A-

Pitanja, prijedlozi i inicijative - 24. radna sjednice - 26.03.2015. godine

 

 

Pitanje, prijedlog, inicijativa:
Dokle se stiglo i šta je konkretno urađeno do sada po pitanju nabavke lokacije i instaliranje još dvije protivgradne stanice. Do početka protivgradne sezone ostalo je još svega dvadesetak dana. Također, svi vijećnici a i javnost znaju da je u protekle dvije godine šteta od grada na poljoprivrednim kulturama bila preko 20 miliona KM. Sugerisao je da se hitno pristupi rješavanju navedenog problema kako bi se izbjegle eventualne štete od grada u narednom periodu.

Inicijator: Mirsad Pekarić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Zašto Općina nije raspisala javni poziv za dodjelu pomoći poljoprivrednim proizvođačima u sjemenskom materijalu, hrani i plastenicima. Na osnovu kojih kriterija je izvršena raspodjela. Tražim da se općinskim vijećnicima dostave spiskovi svih korisnika koji su dobili pomoć.

Inicijator:  Mirsad Pekarić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Da što prije izađu na teren na područje Mjesne zajednice Lukavac Gornji, konkretno na izlaz prema Hunkama i uključivanje na Reginalni put prema Tuzli radi otkrivanja i sankcionisanja svih lica koja nazakonito odlažu komunalni otpad i stvaraju vrlo ružnu sliku. Pri samom skretanju sa desne strane od regionalnog puta, pa maltene do prve kuće nalaze se ogromne količine bačenog otpada uz samu ivicu kolovoza, u šumi i td. Želim ovom prilikom napomenuti da su mještani MZ Lukavac Gornji u više navrata samoinicijativno ili u organizaciji Mjesne zajednice vršili čišćenje otpada, postavljali tablu o zabrani odlaganja otpada, vršili pokos trave i uređenja. Međutim, odlaganja otpada u zadnje vrijeme je prevršilo svaku mjeru i građani su nemoćni da sami riješe ovu problematiku. Zato još jednom apelujem na nadležne inspekcije da poduzmu adekvatne mjera kako bi se sankcionisale osobe koje odlažu otpad na navedenoj lokaciji.

Inicijator:  Mirsad Pekarić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Usljed velikih sniježnih i kišnih padavina u Mionici III, u naselju Gluhe, došlo je do velikog oštećenja puta a poseban problem i rizik za vozače i pješake predstavlja dionica puta kod džamije gdje je došlo do klizišta. Ako se u kratkom periodu ništa ne poduzme ovo naselje će biti odsječeno od regionalne ceste Gradačac-Ormanica.

Zbog svega navedenog predlažem inicijativu da se počne hitna sanacija lokalnog puta u Mionici III, odnosno dionice puta Mahmut Mahala-Gluhe-Brdo.

Inicijator:Iskrić Fahro

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Parking prostor iza zgrade Općine Gradačac je dodijeljen JP «Parkinzi» na korištenje. Uposlenici Općine ovaj parking koriste za parkiranje svojih privatnih vozila. Odlukom o korištenju parkinga svi korisnici su dužni da plaćaju parking, dnevnim ili višekratnim uplatnicama. Jedan dio korisnika, iako više puta upozoreni, na plaćaju parking, a blokirana vozila se odblokiraju bez plaćanja nadoknade.

Da li korisnici parkinga koji su platili treba da otkažu pretplatu pa da koriste parking prostor kao i oni koji ne plaćaju isti? Pitam, na koji način se korisnici parkinga, uposlenici Općine, mogu osloboditi od plaćanja parkinga?

Molim da se načelnik i direktor jasno odrede prema ovom pitanju, da se ne dovode u neugodnu situaciju, i uposlenici općine i uposlenici JP «Parkinzi».

Inicijator: Alija Kavazović

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Sa koliko poljoprivrednog zemljišta raspolaže općina Gradačac?

Kada je i na koji način izvršena dodjela zemljišta na korištenje, na koji period i kolika je cijena zakupnine?

Inicijator:  Bahrudin Ahmetagić

Odgovor: ---

Pitanje, prijedlog, inicijativa:

Od strane Mjesne zajedice Mionica Centar sam zamoljen da vijećnike, privrednike i građane zamolim za pomoć u izgradnji porodične kuće Huseinbašić Fatime iz Mjesne zajednice Mionica Centar, zaseok Čolići, koja je u potpunosti izgorila u požaru 06.01.2015. godine.

Sredstva za pomoć se mogu uplatiti na žiro račun otvoren u NLB banci na MZ «Mionica Centar» br. 1321900310331093, br. partije 00470.

Zahvaljujem na ispoljenoj humanosti svim onima koji odluče da pomognu našoj sugrađanki.

Inicijator: Bahrudin Ahmetagić

Odgovor: ---