A+ R A-

Pitanja, prijedlozi i inicijative članova Općinskog vijeća Gradačac sa 7. radne sjednice Općinskog vijeća održane 05.09.2017. godine

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Mersed Šaldić

Inicijativa Općinskom načelnika i nadležnoj Općinskoj službi: Da se do naredne sjednice u pismanoj formi dostavi informacija o stanju na Autobuskoj stanici. Tamo se izvode određeni radovi a da se prije toga nije provela procedura koja je regulisana ugovorom u kome jasno stoji da bez saglasnosti Općinskog vijeća ne mogu se vršiti nikakvi radovi na Autobuskoj stanici.

Inicijativa nadležnoj Općinskoj službi: Da Općinskom vijeću dostavi informaciju po pitanju statusa Skenderije. Već godinu i sedam, osam mjeseci je otkako je istekao ugovor sa Gradačačkim sajmom. Pitao je o čemu se tu radi, je li u pitanju sudski postupak ili nešto drugo?

Muhidin Mašić

Inicijativa za finansijsku podršku: Udruženje maloljetnih boraca je svim vijećnicima i predstavnicima izvršne vlasti uputilo akt kojim se traži novčana podrška za projekat „Vidara bez smeća“. Isti zahtjev je upućen prema višim nivoima vlasti. Neki su se već odazvali i uplatili određena sredstva. Pozvao je da se podrži taj projekat i naglasio da će svaki fening biti uložen dole.  

Hajrudin Mehanović

Inicijativa: Ponavljam svoju inicijativu sa jedne od prethodnih sjednica a ponukan jednim nemilim događajem koji se desio u mubarek danima Kurban bajrama kada su neodgovorni pojedinci bacali ostatke animalnog porijekla na području Avramovine tamo gdje uglavnom živi hrvatsko stanovništvo pa je sumnja pala na neke ljude iz Mionice. Krajnje je vrijeme da se uvede služba komunalnih redara. Dok ne budemo kažnjavali neodgovorne pojedince za neodgovorne postupke nećemo imati čistu okolinu. Zamolio je da se ponovo vrati u proceduru Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i da se vrati služba komunalnih redara.

Armin Tokić

Inicijativa Općinskoj službi za urbanizam, investicije i komunalne poslove: Da se na dionici puta od Gradačca prema Banderi postave saobraćajni znakovi obzirom da spomenik na Banderi intenzivno posjećuju osobe koje dolaze sa strane i teško se snalaze u dolasku do spomen obilježja.

Husein Kujraković

Inicijativa Općinskoj službi za urbanizam, investicije i komunalne poslove: Ispred JUOŠ „Safvet-beg Bašagić„ bili su postavljeni usporivači saobraćaja i prilikom čišćenja snijega jedan usporivač je otkinut i nikada poslije toga nije ponovo postavljen. Škola se obraćala Službi, međutim, nikada po tom pitanju nije ništa urađeno. Treba imati u vidu da je počela školska godina, da ova OŠ ima najveći broj učenika i da se u tom dijelu puta brzo vozi. Cijena tog „ležećeg policajca“ je neuporedivo manja od vrijednosti života nekog učenika.

Enir Šakić

Inicijativa Općinskoj službi za urbanizam, investicije i komunalne poslove: Da se na trgu koji je nedavno napravljen stavi u funkciju Hadžiefendijina voda. Činjenica je da imamo izvor Hadžiefendijine vode koji nije stavljen u funkciju korištenja. Mnogo je uspomena vezano za tu vodu i ona je tekla godinama.

Inicijativa Općinskom načelniku: Da za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća dostavi informaciju o tome koliko je Općina Gradačac dala za organizaciju Sajma. Postoje različite špekulacije o tome. Treba da se zna ko je organizovao Sajam, čija je to manifestacija, koje organizovao vatromet, ko kulturno-umjetnički program i da imamo informaciju kada je u pitanju Općina a za druge stvari pitat ćemo druge nadležne.