A+ R A-

Centralna svečanost “Dana Zlatnih ljiljana” u Gradačcu

Danas je u Gradačcu održana centralna manifestacija i svečana akademija u povodu obilježavanja 9. maja Dana Zlatnih ljiljana za Bosnu i Hercegovinu. Zlatni ljiljan je hiljadugodišnji simbol Bosne i najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine koji se za vrijeme rata 92.-95. u Bosni i Hercegovini dodjeljivao vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige u borbi protiv agresora. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1.782 pripadnika Armije RBiH, od toga posthumno 982 pripadnika.

Brojne delegacije odale su počast i položile cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehida, poginulih boraca i civilnim žrtvama rata u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ’92-’95.  i  spomen kosturnicu-spomenik poginulim borcima NOR-a i civilnim žrtvama rata 1941-45.

Na svečanoj akademiji koja se održala u sportskoj dvorani u Gradačcu prisutnima se obratio Edina Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja TK koji je pozdravio prisutne i zaželio svima dobrodošlicu u Gradačac i Tuzlanski kanton.

Gradonačelnik Grada Gradačac Edis Dervišagić je u ime gradske uprave Gradačac, i u svoje ime izrazio duboko poštovanje, uz poruku da ovo je Dan kada odajemo počast svim žrtvama antifašistčke borbe, i jedan je od najznačajnih datuma kojim se antifašizam potvrdjuje kao civilizacijska tekovina još od Drugog svjetskog rata. “Čini me ponosnim da se ovogodišnji program obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana održava u herojskom Gradačcu na „kapiji Bosne“ gdje se prisjećamo najhrabrijih i najboljih sinova naše zemlje koje ne smijemo zaboraviti. Zato ovom prilikom svim dobitnicima najviših ratnih priznanja „ZLATNI LJILJAN“ upućujemo izraze iskrene zahvalnosti za hrabrost kojom su doprinijeli našoj današnjoj slobodi i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima”.

Prisutnima su se obratili i ministrica za boračka pitanja TK Senada Dizdarević, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, predsjednik Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja Federacije BiH Aljo Bošnjaković i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić.

Nakon svečane sjednice delegacije su posjetile “Oklopni voz” simbol odbrane Gradačca i cijele Bosne i Hercegovine.