A+ R A-

Nabavljena nova medicinska oprema u Domu zdravlja Gradačac

Danas je Dom zdravlja u Gradačcu dobio vrijednu opremu u sklopu zajedničkom projekta Vlade TK, Grada Gradačac, UNDP-ja i EU. Radi se o nabavci višenamjenskog RTG ( rendgen ) aparata vrijednosti oko 131.000 KM finansiran od strane EU i Vlade TK. U sklopu ove nabavke nabavljena je oprema za digitalizaciju mamografa  i PACS sistem vrijednosti 85.000 KM a finansijska sredstva su izdvojena iz budžeta Grada Gradačac.

Ceremoniji primopredaji prisustvovali su Premijer Vlade TK s saradnicima, predstavnici UNDP-ja, Gradonačelnik Grada Gradačac i predstavnici Doma zdravlja Gradačac.

U svom obraćanju Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić je istakao važnost ovog zajedničkog projekta Vlade TK, Grada Gradačac, EU i UNDP-ja kojim se postiže zadovoljstvo građana. „ ... u pitanju je nabavka rendgen aparata koji je digitaliziran a rječ je o najnovijem tehnološkom dostignuću“. „Ovo je primjer regionalnog ravnomjernog razvoja, koji zastupa Vlada TK, a kojim omogućavamo svim građanima kantona jednaku ili približno jednaku uslugu u konzumaciji javnih potreba i usluga.

„Danas je zaista značajan dan kako za Dom zdravlja Gradačac tako i za Grad Gradačac i sve građane našeg grada. Implementacijom ovog projekta rješavamo jedan veliki problem s kojim smo se suretali u Gradačcu. Nabavkom digitalnog rendgen aparata bit će omogućen puno veći kvalitet u pružanju usluga a s druge strane drago mi je da smo kroz sredstva Grada Gradačac u iznosu od 85.000 KM omogućili da se postojeći mamograf uređaj digitalizira i da se uveže u jedinstven sistem s doniranim rendgen aparatom što će dovesti do značajnog unapređenja zdravstvenih usluga u Domu zdravlja“ izjavio je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Direktor Doma zdravlja dr. Semir Turbić zahvalio se na vrijednoj donaciji i istakao važnost medicinske opreme. Dodao je i to da je u sklopu nabavki Doma zdrvlja Gradačac nabavljen i „Autoklav“ uređaj koji služi za sterilizaciju medicinskih instrumenata finansiran od vlastitih sredstva Doma zdravlja u Gradačcu.

Završetak radova na montiranju ove opreme i početak pružanja usluga očekuje se početkom novembra.