A+ R A-

OTVOREN 42 Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije- SAJAM ŠLJIVE u Gradačcu

Danas je otvoren 42. Međunarodni Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije- Sajam šljive u Gradačcu.

Ceremoniji otvaranja prethodio je prijem za učesnike Sajma, predstavnike organa vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini, predstavnike ambasada akreditovanih u BiH, privrednike i predstavnike javnog, kulturnog, sportskog i političkog djelovanja.

Prijem je na kuli Zmaja od Bosne organizovao Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić u ime organa općine Gradačac.

Na ceremoniji otvaranja Sajma, učesnicima i zvanicama obratio se direktor Sajma Hašim Šabanović ,

a u ime grada domaćin Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić.

U svom obraćanju Općinski načelnik poželivši dobrodošlicu u Gradačac istakao je značaj ove manifestacije u Bosni i Hercegovini. Ista je doprinijela razvoju pored poljoprivrede i drugim granama privrede posebno turizma i razvoja infrastrukture.

Istakao je, da pored same manifestacije Sajma općina Gradačac za posjetioce i učesnike pripremila je prateće kulturne i druge sadržaje, i Gradačac pretvorila u mjesto koje za vrijeme Sajma vrijedi posjetiti, a da će građani Gradačca i organi općine, kao i drugi subjekti biti dobri domaćini.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona učesnicima se obratio predsjednik Bego Gutić, istakavši značaj ove manifestacije za Tuzlanski kanton i obećao podršku u  poljoprivrednoj proizvodnji.

Ispred izlagača kao učesnik svih dosadašnjih sajmova obratio se predsjednik uprave Petrokemija Kutina.

Sajam je otvorio Fadil Novalić, premijer Federacije BiH i predsjednik Vlade.

U nadahnutom obraćanju premijer Novalić, prisjećajući se ovog Sajma od njegovih početaka- Dana šljive istakao je zadovoljstvo razvojem istog u proteklih 46 godina, i doprinosu u stvaranju ambijenta za razvoj privrede posebno poljoprivrede po čemu ovaj grad i Bosna i Hercegovina postaju prepoznatljivi.

Bosna i Hercegovina je zemlja izuzetnih potencijala za razvoj ove grane privrede i osnova za prerađivačku industriju koja se treba i mora razviti istakao je Novalić. U korištenju ovih potencijala Vlada Federacije preduzima, i preduzet će planske mjere za podsticaj, i stvaranje ambijenta bavljenja ovom djelatnošću koja je prilika za veće i brže zapošljavanje.  

Pored izložbenog dijela ovu manifestaciju prate i stručno-naučna savjetovanja i okrugli stolovi i prezentacije i drugi sadržaji koji na stručan i osmišljen način daju doprinos u ovoj oblasti.

Ovaj sajam otvoren je od 26.-29- Avgusta ove godine, uz učešće cca 250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, regije i zemalja Evropske unije.