A+ R A-

Izvještaj Gradske službe Civilne zaštite Gradačac

Zbog obilnih kišnih padavina i prognozirane mogućnosti izlijevanja lokalnih vodenih tokova u periodu 16/17.05.2023. godine Gradska služba Civilne zaštite je u okviru svojih nadležnosti vršila pojačan nadzor riječnih korita.

U navedenom periodu nije došlo do izlijevanja vode na putne komunikacije, stambene i privredne objekte. Svi mostovi su bili propusni bez zastoja.

Na pojedinim dionicama puta u Ledenicama Gornjim došlo je do djelimičnog izlijevanja kanala zbog neadekvatnih propusta a u MZ Kerep centar- put prema Međiđi, voda se zadržava na jednoj strani puta iz razloga što je došlo do naoravanja poljoprivrednog zemljišta kao i zatrpavanja odvodnih kanala od strane vlasnika poljoprivrednih parcela.

Zbog ciklonskih aktivnosti, prolaska hladnog fronta, porasta energije nestabilnosti kao i ostalih parametara operativni timovi protivgradnih stanica na području grada Gradačac djelovali su u periodu od 12. do 16. maja 2023. godine ( 12.05.- 3 stanice, 9 raketa, 13.05.- 2 stanice, 2 rakete i 16.05.- 4 stanice, 9 raketa).

Na dan 17.05.2023. godine nivo vodostaja na području grada Gradačac je u postepenom opadanju na svim vodotocima.