A+ R A-

Č E S T I T K A 1. mart DAN NEZAVISNOSTI

Građankama i građanima Gradačca, kao i svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, u ime gradske uprave Grada Gradačac i u svoje ime, upućujemo iskrene čestitke povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj datum obilježavamo kao jedan od najvažnijih dana naše historije, i podsjećamo se na okolnosti i vrijeme 29. februara i 1. marta 1992. godine kada su građani  odlučili stvoriti i graditi našu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu, i predstavlja simbol volje da živimo u zemlji koja je naše viševjekovno ognjište. Bosna i Hercegovina je voljom većine građana postala nezavisna i suverena država, i kao takva priznata od međunarodne zajednice. 

Nažalost, to vrijeme obilježeno je agresijom i stradanjima građana Bosne i Hercegovine i samo zahvaljujući borcima koji su svojom požrtvovanošću i patriotizmom stali u odbranu države, njenih građana i naroda, i pored neravnopravne borbe Bosna i Hercegovina je opstala.

Zato danas, prije svega,  izražavamo zahvalnost i sa dubokim poštovanjem i pijetetom sjećamo se  naših heroja, branioca RBiH, pripadnika Armije R BiH, i svih šehida koji su svoj život dali za slobodu naše domovine, koji su u temelje nezavisnosti naše države ugradili svoje živote, ostavljajući nama u amanet obavezu, da Bosnu i Hercegovinu poštujemo i čuvamo.

Sloboda koju danas imamo je stalni podsjetnik za sve nas da, treba da gradimo međusobno povjerenje i kreiramo ambijent zadovoljnih građana bez obzira na vjersku, nacionalnu pripadnost ili političko uvjerenje, i da svi zajedno doprinosimo razvoju i prosperitetu naše države..

Želim da ovaj dan i njegovo obilježavanje bude poticaj za sretniju budućnost građana Gradačca i da sve nadolazeće godišnjice budu bolje i sretnije, a posebno za one na kojima počiva naša budućnost, a to su naša djeca u slobodnoj i nezavisnoj našoj domovini Bosni Hercegovini. 

 

Gradonačelnik 

                                                                                                                                                                           mr.sci Edis Dervišagić