A+ R A-

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Lokalna Koalicija “Mržnja - ne sada, i ne ovdje!”    uz podršku Misije OSCE-a u BiH organizovala  je radionicu pod nazivom “Osobe sa invaliditetom - ravnopravni članovi društva?”  u povodu  Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Bila je to  jedna od aktivnosti iz Akcionog plana za koheziju u zajednici koji je usvojilo Gradsko vijeće Gradačac u martu 2022. godine  za period 2022-23.  godina,    

Učesnici radionice bili su predstavnici udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom,  učenici i  profesori srednjih škola, roditelji, predstavnici sportskog kluba za osobe sa invaliditetom.

Voditelj radionice,  i sam aktivni zagovarač za unapređenje uslova života osoba sa invaliditetom, bio je Dževad Selimović,  član Aktiva  mladih osoba  sa invaliditetom TK.

Osim  upoznavanja sa Univerzalnom deklaracijom o pravima osoba sa invaliditetom i osnovama zagovaračkih tehnika,  cilj radionice je bio i da se ohrabre  osobe sa invaliditetom  na umrežavanje na lokalnom nivou i zajednički nastupaju  u borbi za svoja prava, ali i podizanje svijest zajednice o pravima i potrebama ove kategorije društva.

U identifikovanju prostora za unapređenje,  učesnici radionice su naveli najčešće probleme i prepreke u okruženju, lokalnoj zajednici,  koje su za njih nepremostive i onemogućavaju im ostvarivanje osnovnih potreba: 

-        nepostojanje ili neupotrebljivost pristupnih rampi u skoro svim javnim ustanovama i institucijama u gradu ( što otežava liječenje, pribavljanje ličnih dokumenata, plaćanje računa, )

-        nepostojanje ili korištenje u druge svrhe liftova, WC-a za osobe  sa invaliditetom

-        neprilagođenost dimenzija parking mjesta za osobe  sa invaliditetom

-        boja  na obilježenim parking  mjestima za  osobe sa invalideitetom  se ne  obnavlja,  tako da  se i postojeća mjesta nakon nekog vremena ne koriste u pravu svrhu

-        nezainteresovanost poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Zaključak učesnika radionice je da se  rješavanje nekih barijera u okruženju može  uraditi i bez značajnih sredstava, a za  veće intervencije i značajnije projekte neophodan je zajednički nastup i  kontinuitet u zastupanju prava i potreba osoba sa invaliditetom.

Upravo bolja povezanost, osoba sa invaliditetom,  informisanost  i  senzibilizacija zajednice za ove probleme može doprinijeti  da se oni svedu na najmanju mjeru i učine život ugodnijim za sve članove društva.

“Treba nam više ovakvih radionica  kako bismo razbili predrasude na prvi kontakt”  zaključak je najmlađeg  učesnika  radionice, Benjamin Husića.