A+ R A-

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Gradačac povodom Dana nezavisnosti BiH

Danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gradačac povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kojoj su prisustvovali osim gradskih vijećnika i predstavnici boračkih organizacija, političkih subjekata, vjerskih zajednica i drugi predstavnici privrednog, kulturnog i javnog života.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Gradačac Hajrudin Mehanović  koji je istakao značaj obilježavanja  1. marta kao jedan od najvažnijih dana naše historije uz podsjećanje na okolnosti i vrijeme 29. februara i 1 marta 1992. godine kada su građani  odlučili stvoriti i graditi našu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Odata je počast svima onima koji su dali živote i ugradili ih u temelje Bosne i Hercegovine. Uputio je čestitke svim građankama i građanima grada Gradačac i zahvalio se svim prisutnim što su uveličali ovaj veoma bitan datum.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je u svoje ime i u ime organa Grada Gradačac izrazio najiskrenije čestitke povodom 1. marta-Dan nezavisnosti BiH i zahvalio se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu današnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća Gradačac. Naglasio je da danas obilježavamo najznačajniji datum iz novije historije Bosne i Hercegovine, dan kada su građani Bosne i Hercegovine svojom voljom odlučili da naša država bude samostalna i suverena. Nažalost svijedoci smo ratnih strahota koje su nakon toga uslijedile. Ne smijemo zaboraviti žrtve koje su date za našu jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i ovo je prilika da se prisjetimo svih heroja odbrane Gradačca i Bosne i Hercegovine. Također je izrazio nadu da ćemo sljedeće godine obilježavanje 1.marta dočekati u još boljim i povoljniji kako političkim tako i ekonomskim prilikama i još jedanput čestitao 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

Prigodan referat posvećen ovom datumu podnio je Selmir Idrizović član Udruženja SEHARA Gradačac a kulturno zabavni program izveli su učenici osnovne muzičke škole Safvet beg Bašagić.