A+ R A-

PRO-Budućnost nastavlja sa podrškom lokalnim zajednicama u BiH

Osnovni cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja mira i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH.

U kriznoj 2014.god., koju su obilježile poplave, realizovane su prve aktivnosti projekta, i to  kroz Fond solidarnosti.

Posljednjih mjeseci, aktivnosti projekta su usmjerene na pomoć stanovništvu u prevazilaženju  krizne situacije izazvane  pandemijom COVID-19.

U mjesecu maju je pomoć uručena predstavnicima  Centra za aktivno starenje Gradačac, a ovih dana na adresu Grada Gradačac su pristigle nove isporuke paketa, namijenjenih ranjivim kategorijama stanovništva.

25 higijensko – prehrambenih paketa (prehrambeni artikli, sredstva za čišćenje i dezinfekciju i dr.) raspoređeno je na više udruženja građana, koja svojim aktivnim radom u zajednici uspješno provode misiju podrške i pomoći različitim socijalno osjetljivim kategorijama stanovništva.

Pakete će u narednim danima krajnjim korisnicima distribuirati: Udruženje „Zmajice“ Gradačac, „Udruženje penzionera“  Gradačac, Centar „Koraci nade“ i  Udruženje „Kutak radosti“.

Predstavnica Udruženja „Zmajice“, Zijada Zrnić, istakla je da ova pomoć za naše sugrađane, pogotovo oboljele od malignih oboljenja, znači jako puno u ovoj teškoj godini.

Asmira Mujanović, predstavnica Centra „Koraci nade“ navela je da je Centar kroz projekat uspostavio saradnju sa članovima radne grupe PRO-Budućnost i NVO sektora iz susjedne općine Modriča. "U nadi da nas uskoro čekaju ljepša vremena, u kojima ćemo nastaviti saradnju vezanu za izgradnju tolerancije, povjerenja i razvoja lokalnih zajednica, zahvaljujemo projektu PRO-Budućnost na podršci za naše sugrađane. ",  rekla je Asmira Mujanović.

Projekat PRO-Budućnost, dugogodišnji partner našega grada,  pružio je konkretnu  pomoć  i aktivan  doprinos  u prevazilaženju  krizne situacije izazvane  pandemijom COVID-19 za naše sugrađane.

Gradonačelnik grada Gradačac, Edis Dervišagić,  iskazao je zahvalnost i podršku aktivnostima projekta PRO-Budućnost. Ukazao je na važnost tolerancije, solidarnosti i pomoći građanima u ovim vremenima, koja svakako predstavljaju izazov za upravljanje na svim nivoima vlasti u BiH, naročito u jedinicama lokalne samouprave, u kojima građani na direktan-neposredan način  ostvaruju svoja prava.

"Nadamo se da ćemo uskoro realizovati neke nove projekte, koji su od značaja za sve naše  građane .", rekao je, između ostalog, gradonačelnik Edis Dervišagić.

Prehrambeni i higijenski proizvodi   su  uručeni porodicama u brojnim naseljima,  građanima koji žive sami i  koji su  u ovim teškim danima zbog  ograničenja u kretanju teže nabavljali ove proizvode, te  porodicama u stanju socijalne potrebe.

PRO-Budućnost  (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost)  je  projekat Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID)  koji provodi  Catholic  Relief Services (CRS)  sa partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.