A+ R A-

OBILJEŽEN DAN GRADA GRADAČAC

Program obilježavanja 22.oktobra – Dana grada Gradačac protekao  je uz niz aktivnosti  prethodnih dana kao i danas. U jutranjim satima je održan prijem Zlatnih ljiljana kod gradonačelnika.  Prisutni su imali priliku razgovarati sa gradonačelnikom o raznim temama, ali su u par navrata  istakli veliku zahvalnost na svemu urađenom za njih u minulom periodu. Gradonačelnik Dervišagić se zahvalio nosiocima najvećeg ratnog priznanja i čestitao im Dan Zlatnih ljiljana koji se obilježava 22.oktobra.

 

Zvanične delegacije i prisutni građani polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata ’92.-’95., Spomen obilježju ’41.-’45, Spomen obilježju na Požarikama, Križu,MUP, Vidi II, te na grobu Ivana Mijačevića, ratnog komandanta 107.’’viteške brigade’’,  odali su počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno -oslobodilačkog rata.

 

Na „ Oklopnom vozu ‘’, mjestu gdje se odvijala sudbonosna bitka ne samo za Gradačac nego i za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu, evocirane su uspomene na 22. oktobar 1992. od strane predsjednika SBO Munevera Beširovića.

 

Poštivajući naredbe, mjere i preporuke Federalnog ministarstva zdravstva kao i ostalih nadležnih organa u borbi protiv korona virusa- Covid 19, održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća povodom obilježavanja 22.oktobra-Dana Gradačca. Sjednicu je otvorio predsjedavajući GV Gradačac Husein Kujraković, a na istoj su dodijeljena najveća gradska priznanja. Plaketu ‘’Zlatni grb grada’’ dobila je firma ‘’Hasić drvo’’ vlasnika Bešira Hasića iz Zelinje Srednje. Plakete ‘’Zlatni Zmaj’’ uručene su Udruženju ‘’Zmajice’’ i Sadinu Mulahaliloviću. Prizanje ‘’Počasni građanin’’ dobio je Pol Lari, gradonačelnik partnerskog grada Diren u Njemačkoj, kojem će plaketa biti naknadno uručena. Manifestaciju su uveličale i Aida Tursunović recitalom ‘’Moja domovina Bosna i Hercegovina’’, te Ela Baković iz JU O.Š. ‘’Dr.Safvet-beg Bašagić’’, paralelna Osnovna Muzička škola u izvedbi kompozicije Chopina ‘’Nocturne Opus 2’’.

 

Gradonačelnik Edis Dervišagić istakao je da njegujući uspomene na heroje prošlosti trebamo uraditi sve što je u našoj moći da generacije koje danas žive u Gradačcu i  one koje će tek živjeti, žive u modernom, savremenom, bh.gradu. Dobitnici najvećih priznanja upravo i dolaze iz tih sektora, privrede, sporta, mladosti iz humanitarnih udruženja.