A+ R A-

Obilježavanje 27. jula Dana ustanka naroda BiH

Povodom 27. jula Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine 1941. , na partizanskom spomen obilježju poginulim borcima 1941-1945. i Centralnom spomen obilježju šehidima , poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995. godine zvanične delegacije položile su cvijeće i odale počast poginulim.

Danas se navršava 79. godina od kada su borbeni odredi Bosanske krajine uz pomoć seljaka iz okolnih mjesta, napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice Oštrelj, Manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandarma i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar. Kasnije, krajem jula i početkom avgusta narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističe partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, je dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu.ž

Sa područja Gradačca učestvovalo je oko 1390 osoba u narodno-oslobodilačoj borbi od kojih je 217 poginulih boraca Narodno-oslobodilačkog rata. Od 1941. do 1945. godine bile su 54 žrtve fašističkog terora.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u historiji Bosne i Hercegovine i Gradačca, organizovalo je Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941.-1945. godine Gradačac uz podršku Grada Gradačac. Tim povodom ispred Grada Gradačac želimo vam sretan 27. juli praznik ustanka naše Bosne i Hercegovine 1941. godine.