A+ R A-

Potpisani ugovori o stipendiranju učenika i studenata za školsku 2019./20.

Nakon provedene konkursne procedure i obrađenih zahtjeva, danas je upriličena svečana ceremonija potpisivanja ugovora sa korisnicima stipendija za školsku/akademsku 2019./2020. godinu. Služba za društvene djelatnosti i biz Grada Gradačac zaprimila je 139 predmeta – zahtjeva za dodjelu stipendija za školsku/akademsku 2019/20. godinu. Prema Odluci Gradskog Vijeća Gradačac ukupan broj stipendija koje se dodjeljuju za tekuću školsku/akademsku godinu je 131 za koje je u Budžetu obezbijeđeno 98.000,00 KM.

Potpisivanjem ugovora, u Gradačcu je nastavljen višegodišnji program stipendiranja za učenike i studente gdje Grad Gradačac prepoznaje obrazovanje kao važan aspekt djelovanja lokalne zajednice. U ovoj školskoj godini pravo na stipendiranje ostvarilo je 126 stipendista u šest kategorija. Najbrojnije kategorije su studenti od II do VI godine studija, te studenti iz porodica korisnika boračko-invalidske zaštite.

Među stipendistima je 19 učenika srednjih škola i 107 studenata s 10-ak fakulteta u BiH, od kojih po broju prednjače medicinski, elektrotehnički i tehnološki smjerovi. Zanimljiv je podatak kako je od ukupnog broja pravo na stipendiju ostvarila 101 djevojaka.

Ovom prilikom gradonačelnik Edis Devišagić čestitao je učenicima i studentima na postignutim rezlultatima koji su bili opredjeljujući prilikom dodjele stipendija. Naglasio je „ da Grad Gradačac svake godine obezbjeđuje sredstva za stipendiranje kako bi pomogli i podstaknuli učenike i studente za postizanje dobrih rezultata u učenju i odabiru profesije. Mladi Gradačca su veoma vrijedni i korisni građani društva što se pokazalo u dosadašnjem razvoju općine Gradačac u svim segmentima „.

U ime stipendista prisutnima su se obratili Admir Smajlović i Ajla Kikić, koji su se zahvalili Gradu Gradačac i gradonačelniku koji prepoznaju i cijene rad i trud učenika studenata koji postižu zapažene rezultate.