A+ R A-

7. decembar – Oslobodilačka akcija „ Zapad '92. „

Danas je u Gradačcu obilježena 27. godišnjica oslobodilačke akcije „ Zapad '92 „ s centralnom manifestacijom u MZ Vida 1. Mnogobrojne delegacije su odale počast i položile cvijeće na Centralnom spomen obilježju u gradskom parku.

 

Nakon proučenoga Jasina, na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine, formirana je pješačka kolona za  tradicionalni pješački marš.

Na današnji dan prije tačno 27 godina u 10.00 sati otpočeo je napad na neprijateljske snage po frontu širine od oko 8 km. Tom akcijom borci  107.Viteške brigade ARBiH oslobodili su preko 20 kvadratnih kilometara zaposjednute teriotrije grada Gradačac ( Vida1, Rajska, Jasenica, Vida II ... ).

Na stadionu „ Popovača „ u mjesnoj zajednici Vida I održana je centralna manifestacija obilježavanja oslobodilačke akcije "Zapad 92" gdje su se prisutnima obratili predsjednik mjesne zajednice Vida I, Mirel Bijedić a u ime organizatora Sedat Zukić, predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac koji je pročitao i historijski referat vezan za ovu oslobodilačku akciju.

Gradonačelnik Edis Devišagić je istakao da je ova oslobodilačka akcija s prethodnom bitkom za oklopni voz najavila jednu prekretnicu na gradačačkom ratištu. „ ... naime od tog perioda braniocima Gradačca je postalo jasno da osim odbrambenih moguće su i oslobodilačke akcije ...“. U  svom obraćanju gradonačelnik također napomenuo da ovakve manifestacije imaju za cilj da se mladima ukaže na značaj odbambeno oslobodilačkog rata a nas da opominju da se na zaboravi.

Prigodan kulturni program izveli su učenici OŠ „Hasan Kikić“ iz MZ Vida 1 u Gradačcu.