A+ R A-

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Gradačac završeno obilježavanje Dana Grada Gradačac

U proteklih nekoliko dana nizom aktivnosti obilježen je 22. oktobar – Dan Grada Gradačac. Aktivnosti na obilježavanju Dana Grada Gradačac i Dana Zlatnih ljiljana grada Gradačac danas je počeo s prijemom Zlatnih ljiljana kod Gradonačelnika. Na ovom prijemu gradonačelnik mr. sci Edis Dervišagić se zahvalio nosiocima najvećeg ratnog priznanja „ Zlatnog ljiljana“ i „ Zlatne policijske značke „ oslobodilačkog rata '92.-'95. na velikoj požrtvovanosti i doprinosu odbrane Gradačca kao i Bosne i Hercegovine. Također čestitao im i Dan Zlatnih ljiljana općine Gradačac koji se obilježava 22. oktobra.

 

Danas je održana i svečana sjednica Gradskog vijeća Gradačac. Prije svečane sjednice zvanične delegacije i prisutni građani polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata '92.-'95., Spomen obilježju '41.-'45., Spomen obilježju na Požarikama i Križu kao i na grobu ratnog komandanta 107. viteške brigade Ivana Mijačevića, odali su počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Svečanu sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Gradačac, Husein Kujraković i uputio čestitke za Dan Grada Gradačac svim prisutima i građanima grada Gradačac. Na ovoj sjednici kroz promotivni film o Gradačcu su istaknuti najzanačajnji projekti realizovani u proteklih godinu dana.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je uputio čestitke povodom ovog značajnog datuma građanima Gradačca iz naše bliže historije. Ovaj Dan i svečanost prilika je da se sjetimo herojstva naših boraca i svih građana, koji su htjeli i znali odbraniti svoj grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. ja sam uvjeren da ćemo i na narednoj godišnjici našeg grada imati još bolje rezultate, i još bolji i ljepši Gradačac u interesu njegovih građana. Ja ću se truditi da to zajednički i uradimo, i da grad Gradačac bude ponos i primjer drugima u Bosni i Hercegovini i šire. 

 

Danas je obilježena godišnjica bitke za oklopni voz koja je jedna od najvažnijih pobjeda na gradačačkom ratištu. Naime, 22. oktobra prije 27 godina ispisana je svijetla historija gradačakog otpora agresoru. Ova se operacija dogodila u vrijeme kada je veliki dio teritorija BiH bio okupiran i kada se zemlja nalazila u velikoj neizvjesnosti. „Oklopnim vozom“ agresor je namjeravao osvojiti Gradačac, ali to su spriječili pripadnici 107. Viteške motorizovane brigade. Gradačački branitelji su pobijedili i tri dana iz voza izvlačili zarobljeno oružje i municiju. Nakon zaustavljanja „Oklopnog voza“ uslijedilo je oslobađanje teritorije. Ovaj je dan, 22. oktobar 1992. godine predstavljao prekretnicu za Gradačac ali i za čitavu Bosnu i Hercegovinu i kao praznik pobjede postao je i Danom grada Gradačac.