A+ R A-

Otvoreni književni „Kikićevi susreti“ u Gradačcu

U Gradačcu su jučer svečano otvoreni tradicionalni književni „ Kikićevi susreti „.  Otvaranje je otpočelo polaganjem cvijeća ispred biste književnika Hasana Kikića u gradskom parku. U naredna četiri dana, planiran je izuzetno bogat i sadržajan kulturni program, praćen promocijama knjiga, tribinama, likovnim izložbama, radionicama kreativnog pisanja i druženja pisaca s učenicima.

Svečana ceremonija otvaranja održana je u kongresnoj dvorani Gradačačkog sajma koju je otvorila predsjednica Izvršnog odbora Kikićevih susreta, Mirsa Šarić, istaknuvši da su prvi Književni susreti ovakve vrste održani davne 1973. godine. Također pozvala je mlade da „čuvaju pamćenje i zapisuju mastionicom i perom i bilješkom svake vrste“.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je naglasio da imamo priliku da se družimo uz književnost i da prisustvujemo književnoj manifestaciji „ Kikićevi susreti“. Zadovoljstvo je u narednih nekoliko dana kroz različite sadržaje približiti mladima lijepu riječ i svim drugima ljubiteljima književnosti. U nadi da će ovakve i slične aktivnosti opstati i da će mladi prepoznati značaj istih ovogodišnje književne „Kikićeve susrete“ proglasio je otvorenim.

Tokom poetsko-muzičkog kolaža pod nazivom „ Tražim ulicu za svoje ime „ nastupio je glumac Irfan Kasumović i profesorica violine Jasna Šehanović.  

Održana je i promocija romana Vahida Klopića „Šezdeset sedam dana magle“ a u narednim danima ljubitelji pisane riječi imat će priliku prisustvovati  prezentaciji „XII kola bošnjačke književnosti“, te novom izdanju književnog časopisa „Diwan“.

Završna Književna večer planirana je u subotu, a svoj dolazak potvrdilo je petnaestak bosanskohercegovačkih pisaca.