A+ R A-

Održan Foruma građana JLS općine Gradačac

U okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" održan je Forum građana jedinice lokalne samouprave općine Gradačac. Ovaj projekat predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a koju implementira UNDP u BiH  uz podršku Općine Gradačac.

Na Forumu su učestvovali predstavnici mjesnih zajednica, nevladinih organizacija i zainteresovani građani s područja općine Gradačac. Cilj foruma je da kroz razgovor sa građanima  o zajedničkim problemima i mogućim rješenjima dođemo do preporuka  i konkretizacije ideje koja će se realizirati kroz projekat u narednom periodu.

Nakon otvaranja Foruma prisutnima se obratio gosp. Dejan  Danilović predstavnik UNDP BiH gdje  je upoznao prisutne o  iniciranom projektu, prezentovao Vizije MZ u BiH, ciljeve i postignute rezultate. Zahvalio se na odzivu svim građanima i poželio uspješan rad.

Nermina Hadžimuhamedović dotakla se teme sa aspekta Općine Gradačac te pojasnila da Općina Gradačac daje podršku i stoji iza svakog projekta koji Forum građana odredi kao prioritet.

 Učesnici Foruma identifikovali su probleme i sačinili listu prioriteta u nekoliko ključnih oblasti kao što su zdravstvo,mladi, sport-rekreacija, rasvjeta, putevi, renoviranje obrazovnih ustanova,upravljanje rizicima i uređenje voda.

Najveća podrška učesnika Foruma je data projektima iz oblasti zdravstva. U narednom periodu uz podršku UNDP-a i Općine Gradačac realizovat će se najmanje jedan projekat iz ove oblasti u iznosu od 22.000 KM.