A+ R A-

Sastanak Radne grupe za izradu dokumenta: "Strategija prema mladima općine Gradačac 2019.-2023."

Danas je u prostorijama Općine Gradačac održan radni sastanak  Radne grupe za izradu dokumenta "Strategija za mlade općine Gradačac 2019- 2023." Članovi Radne grupe upoznali su se sa budućim koracima izrade Strategije gdje je predstavljen Akcioni plan sa ciljem utvrđivanja metodologije i dinamike rada.

Nosilac projekta izrade „ Strategije prema mladima općine Gradačac 2019.-2023. „ je Vijeće mladih općine Gradačac u partnerstvu s Institutom za mlade KULT uz podršku Općine Gradačac. Projekat je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD, koji finansira Evropska unija ( EU ), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Strategija je dokument koji će identificirati potrebe mladih na lokalnom nivou, a oni treba da preuzmu inicijativu i da utiču na one koji donose odluke kako bi se njihov položaj poboljšao. To je jedini ispravan način vođenja brige i politike o mladima, koji će odražavati stvarne potrebe istih i jasno definirati način implementacije.

Izradi Strategije prema mladima prethodit će „Istraživanje o potrebama i problemima mladih“ u kojem će učestvovati mladi sa područja općine Gradačac. S tim u vezi u prostorijama Udruženja KULT Gradačac održana je obuka za anketare. Obučeni anketari će u narednom periodu vršiti anketu u svim mjesnim zajednicama u Gradačcu. Ovim putem pozivamo mlade Gradačca da se odazovu ovoj anketi i kažu svoje mišljenje, probleme, sugestije...