A+ R A-

Obilježena 26. godišnjica oslobodilačke akcije „ Zapad 92“

Danas je u Gradačcu obilježena 26. godišnjica oslobodilačkih borbenih dejstava "Zapad 92“ kada su prije 26 godina borci 107.Viteške brigade oslobodili preko 20 kvadratnih kilometara zaposjednute teriotrije općine Gradačac ( Vida1, Rajska, Jasenica, Vida II ... ).

Nakon proučenoga Jasina, odavanja počasti i polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine formirana je pješačka kolona za  tradicionalni pješački marš.

Učesnici marša krenuli su iz centra grada prema Vidi I i Njiverici odakle su se uputiti ka spomen-obilježju u MZ Vida II.

U mjesnoj zajednici Vida II održana je centralna manifestacija obilježavanja oslobodilačke akcije "Zapad 92".

Prisutnima su se obratili predsjednik mjesne zajednice Vida II ( Nedžad Isić ), član ratne komande čete Vida II Hasan Omeragić i u ime organizatora Sedat Zukić, predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić pozdravio je prisutne, izrazio duboko žaljenje i uputio saučešće porodicama šehida i poginulih boraca. U svom obraćanju napomenuo je da ovakve manifestacije imaju za cilj da se mladima ukaže na značaj odbambeno oslobodilačkog rata a nas opominju da se na zaboravi.

Prigodan kulturni program izveli su učenici OŠ „Hasan Kikić“ iz Gradačca.