A+ R A-

18. sjednica Općinskog vijeća Gradačac

Danas je održana 18. redovna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je razmatran obiman dnevni red. Općinsko vijeće usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Gradačac za period  01.01.-30.09.2018. godine. U ovom izvještaju stoji da su ostvareni prihodi od 10 miliona KM i da su veći 29% nego u odnosu na isti period od prošle godine.

Vijećnici su prihvatili Izvještaj općinskog načelnika o utrošku budžetske rezerve Budžeta Općine Gradačac za 2018. u visini od 2.000 KM za pomoć u izgradnji porodične kuće Rahmana Mehmedovića, budući da je ova porodica krajem septembra u požaru ostala bez doma. Zaključeno je kako se u narednom periodu potrebno iznaći sistemsko rješenje kojim bi se planirala sredstva i rješavali eventualni slični slučajevi.

Najveću pažnju i raspravu izazvala je Informacija o vodosnabdijevanju koja je na kraju i usvojena. Pored vijećnika u raspravi su učestvovali i predstavnici Vijeća MZ-a koji su ukazivali na izuzetno tešku situaciju u pojedinim naseljima, gdje se voda doprema cisternama ili građani izdvajaju velika sredstva kupujući vodu.

Da bi se uspješno nastavilo sa realizacijom i implementacijom projekta Vodosnabdijevanja općine Gradačac neophodno je bilo donijeti nove odluke vezane za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pokretanje postupaka eksproprijacije.

Vijećnici OV Gradačac su usvojili i niz Odluka i Rješenja o imenovanjima članova Upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima.

Usvojen je i izvještaj o provedenim izborima za vijeće mjesne zajednice Vučkovci. Predstavnici projekta PRO – Budućnost predstavili su Plan aktivnsti za implementaciju Platforme za mir 2018-2020.