A+ R A-

Delegacija Općine Gradačac predstavila svoje privredne potencijale u Beogradu

Uz podršku USAID-ovog projekta „RAST“ projekta a koji implementira Catholic Relief Services ( CRS) organizovana je  dvodnevna posjeta delegacija BFC SEE gradova i opština iz Bosne i Hercegovine sa ciljem razmjene iskustava i dobre prakse u upravljanju aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja.U sklopu ove studijske posjete BFC SEE općine i gradovi iz BiH boravili su u Novom Sadu i Šabcu.

Na panel diskusiji "Stvaranje konkurentne poslovne klime kroz saradnju privatnog i javnog sektora", održanoj u Beogradu, a kojoj je pored ostalih prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije, gos. Branislav Nedimović, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Mrinković, Sanja Popović Razvojna agencija Srbije, Općina Gradačac je predstavila mjere i rezultate na lokalnom nivou te vlastite privredne potencijale.

Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić je istakao da su državne olakšice i poticajne mjere za investitore u Srbiji daleko iznad onoga što trenutno pružaju vlasti u BiH.  Ukoliko se što prije ne promijeni način razmišljanja i politika državnih organa u BiH po ovome pitanju, naša zemlja neće moći konkurisati zemljama iz okruženja.

Osim panel diskusije održano je još nekoliko sastanaka sa predstavnicima i rukovodstvima gradskih uprava grada Beograda, Novog Sada i Šapca kao i posjete industrijskim zonama i kompanijama.