A+ R A-

Općina Gradačac potpisala memorandum o saradnji u oblasti iseljeništva

Izvan granica BiH živi oko dva miliona bh. državljana, ne računajući staru imigraciju. Gotovo polovina njih živi u Evropi, a najviše u Hrvatskoj 410.000 i Srbiji 335.000, dok ih je u Njemačkoj 160.000.  Tim povodom ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je u Sarajevu potpisala memorandume o saradnji u oblasti iseljeništva s gradonačelnicima i načelnicima, odnosno predstavnicima 28 gradova i općina u BiH. Među ovim općinama je i Općina Gradačac koja se također opredijelila za saradnju sa iseljeništvom.

                                                                                   slike: FENA

Ovim sporazumima zacrtana su dva glavna cilja, prije svega jačanje njihovih kapaciteta kako bi se jedinice lokalne samouprave osposobile za rad s iseljeništvom, jer iseljeništvo zahtijeva posebne uslove i kvalitet rada i ono što je potrebno da se udovolji iseljeništvu od strane lokalne zajednice, kao i da razviju lokalne projekte koji će biti usmjereni za uključivanje iseljeništva u lokalni razvoj.

"Uz pomoć partnera, prije svega Vlade Švicarske koja je obezbijedila sredstva za realizaciju projekta Dijaspora za razvoj, oni će dobiti oko 1,3 miliona KM za jačanje njihovih kapaciteta, a milion KM iskoristit će se u vidu granta za njihove lokalne inicijative za saradnju s iseljeništvom", navela je Borovac.