A+ R A-

Održana edukacija za plasteničku proizvodnju

Danas je u prostorijama Općine Gradačac završena dvodnevna teoretska  obuka  iz oblasti plasteničke proizvodnje. Edukacija će omogućiti sticanje specifičnih znanja iz oblasti uzgoja biljaka u zaštićenom prostoru. Nakon uspješno obavljene edukacije korisnici će dobiti prigodne certifikate o prisustvu na edukaciji a nakon toga će se pristupiti postavljanju i montaži plastenika.

Učesnicima edukacije su na Javnom pozivu dodjeljeni  start-up paketi za bavljenje plasteničkom proizvodnjom koji obuhvata plastenik od 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje "kap po kap", malč folijom i sadnicama za proljetnu sjetvu. Monitoring projekta implementirati će se u naredne dvije godine od datuma potpisivanja ugovora sa korisnicima.

U narednom periodu organizacija Muslim Aid u saradnji sa organizacijom LDSC i Općinom Gradačac implementira projekat plasteničke proizvodnje. Ovaj projekat finsnsijski je podržan od strane Općine Gradačac i organizacije LDSC sa po 40% vrijednosti projekta dok krajnji korisnici sufinansiraju preostalih 20% vrijednosti plastenika.

U prethodnom periodu i djelovanju ova organizacija je implementirala projekte iz različitih oblasti kao što su plastenička proizvodnja, stočarstvo, pčelarstvo, voćarstvo, ljekovito i začinsko bilje.