A+ R A-

Obilježavanje 1. Marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U toku su pripreme za obilježavanje jednog od najzančajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine - Dan nezavisnosti.  1. mart zauzima posebno mjesto u historiji BiH. 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.  

Ovim povodom Općinsko vijeće Općine Gradačac održat će  svečanu sjednicu 29.02.2016. u 17.00 sati u kongresnoj Sali Gradačačkog sajma Gradačac. Istog dana će u 16.30 sati na centralnom spomen obilježju  delegacije Općine Gradačac, boračkih organizacija i drugih subjekata položiti cvijeće i odati počast šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Također obilježavanje ovog dana organizovat će se u školama na području općine Gradačac kao i nizom sportskih i drugih sadržaja.