pretraga bosanski   english
Početak
Novosti
Servis građana
Vodič kroz grad
Historija - povijest grada
Grad zdravlja i sporta
Manifestacije
Udruženja
Privreda
Sport
Općinsko vijeće
Općinski načelnik
Općinske službe
Gradovi partneri
Počasni građani
Mjesne zajednice
Mladi
Javni oglasi
Sloboda pristupa informacijama
Strategije Općine Gradačac
Pritužbe građana
Linkovi
Napomena
Izbori2012
anja,prijedlozi,inicijative članova OVPitanja,prijedlozi,inicijative
StrategijaStrategija razvoja općine Gradačac 2014-2023
Budžet općine Gradačac za 2014-u godinuBudžet 2014
Anđa Josipović
Aktivnosti Udruženja Mreža žena - Veliko srce Gradačac
Anđa Josipović

Udruženje Mreža žena - Veliko srce sa sjedištem u Gradačcu aktivno radi od februara prošle godine i krovna je organizacija koja objedinjuje tri ranije formirana udruženja Udruženje žena poljoprivrednih proizvođača - Mionica Gradačac, H(umanitarna)O(rganizacija) BOS-IT Gradačac i Sekciju žena - Volja za životom iz Tarevaca, općina Modriča. Udruženje želi pomagati ženama ovih općina kroz unapređenje poljoprivrede, male proizvodnje i plasmana. Udruženje takođe želi promicati ideje zdravog i sretnog života oslonjenog na vlastite resurse i rješenja. U proteklom periodu Udruženje je radilo na tri značajna projekta: ozelenjavanje javnih površina, susjedska pomoć i pripremu Kuhara tradicionalne hrane gradačačkog kraja...

Kad je u pitanju ozelenjavanje javnih površina, aktivnost je počela još u maju prošle godine, kada je organizovana edukacija za žene iz ekologije pod nazivom Žena i vrt u saradnji s gospođom Anom Mrdović, stručnjakom za hortikulturu iz Sarajeva. Tom prilikom Udruženje je odlučilo da i praktično nešto uradi za našu sredinu, naravno uz podršku Projekta DEZA/GTZ Gradačac.


Mi u svom prioritetu imamo Zaštitu čovjekove okoline, rekla nam je gospođa Anđa Josipović, stručni saradnik za rad sa ženama i mladima. U tom smislu mi smo u maju prošle godine organizovali i predavanje u saradnji s gospođom Anom Mrdović, stručnjakom za hortikulturu iz Sarajeva a potom smo eto i nastavili tu aktivnost time što smo malo dopunili, da tako kažem, ovo u obdaništu jer je ona dala svoj komentar šta fali tom prostoru - da se izoluje od ulice od buke a i od prašine. Gospođa Ana Mrdović pomogla nam je da osmislimo i ostale prostore koje možemo ozelenjeti .

Tako se počelo s implementacijom projekta ozelenjavanja 4 javne površine: dvorište dječijeg obdaništa Kolibri Gradačac, dio dvorišta Mješovite srednje škole Hasan Kikić Gradačac, dio prostora oko Doma mladih u Tarevcima i dio prostora oko Polj. zadruge PMG ViP Gradačac

Tokom novembra, konkretno od 15. do 18. 11.2006. g., ozelenjena su prva tri planirana prostora Inače, planirano je da se zasadi preko 3000 sadnica crnogorice, grmova bjelogorice i visokog drveća. U toku su aktivnosti na ozelenjavanju dijela prostora oko Polj.zadruge PMGViP Gradačac. U ovoj aktivnosti, osim žena Gradačca, aktivno učešće imali su i učenici MSŠ Hasan Kikić te mladi iz Tarevaca na općini Modriča.

Cilj Udruženja je, osim stvaranja novih zelenih površina i uljepšavanja prostora dekorativnim crnogoričnim i bjelogoričnim stablima i grmovima, da djeca i omladina upoznaju što veći broj biljnih vrsta; da aktivno učestvuju u sadnji i njezi tog bilja kako bi razvijali eko svijest; da se u obdaništu stvori tampon zona prema ulici protiv buke i prašine; da se sadnjom visokog drveća obezbijedi hladovina u dvorištu gdje djeca sjede ili se igraju; da se u školi i u Tarevcima obezbijedi stabilnost terena od erozije i sl.
Druga aktivnost koja je trajala od Bajrama prošle godine pa do kraja godine, dakle oko 2 mjeseca, je susjedska pomoć manje imućnim i sl. Cilj aktivnosti bila je je pomoći susjede kojima je ta pomoć zaista potrebna, prije svega djecu bez roditelja te stare i bolesne o kojima se nema ko brinuti. Pristupilo se prikupljanju hrane, odjeće, obuće, higijenskih sredstva i novca. Punu pomoć Udruženju dali su i gradačački privrednici. I ova akcija Udruženja bila je podržana iz DEZA/GTZ Gradačac. Akcija je realizovana uz blagdane darivanja Božić /katolički/, Kurban Bajram, Novu godinu, Božić /pravoslavni/.


Obišli smo nekih 70-tak familija. Ne možemo mi te familije izvući iz bijede ali možemo im bar kratkoročno pomoći što smo i učinili. Neki su dobili pakete hrane, neki odjeću, neki obuću, neki sredstva za lijekove, neki drva za ogrev. Svu djecu iz Duge smo odveli na Vlašić 7 dana da im taj nedostatak roditelja, na neki način, olakšamo. Ove naše aktivnosti finansirane su pola-pola. Pola smo, negdje oko 3000 KM, sabrali mi, a pola je podržao Projekt DEZA/GTZ. U ovoj aktivnosti posebno su se žene Mionice odazvale, kazala je gospođa A. Josipović


Treća aktivnost Udruženja koja se ovih dana privodi kraju je rad na izradi Kuhara sa, prije svega, tradicionalnim receptima.

U našem Kuharu biće obrađeni recepti tradicionalnih jela iz gradačačkog kraja. Planirano je da "Kuhar" bude gotov do kraja februara ove godine.

O samom radu Udruženja gospođa Anđa Josipović kaže:

Do sad smo imali podršku Projekta DEZA/GTZ. Uskoro ćemo uspostastaviti još jednu saradnju s jednom njemačkom humanitarnom organizacijom koja će nas takođe pomalo "šlepati". Mi očekujemo da se naša mreža polako širi ovdje na posavskom dijelu.

Udruženje žena organizovalo niz edukacija. Zadnja edukacija nam je bila narkomanija i kako je prepoznati, onda smo imali mjesec dana ranije savjetovanje na temu nasilje u porodici sa aspekta zdravlja, negdje početkom prošle godine smo imali Žena u centru promocije zdravlja kad su nam dolazili tim ljekara iz Tuzle, pet njih, onda smo imali s Mirsadom Havel Žena u kuhinji s akcentom na zdravoj hrani. Edukacije i savjetovanja u zadnje vrijeme organizijemo u Restoranu 1+5 jer nam tamo ustupaju prostor besplatno.

Mi smo se do sada trudili i da savjetodavno djelujemo i kod proizvođača ali i da se osposobe prije svega ti mladi ljudi da poslije povlačenja projekta da ta grupa ostane samostalna da djeluje i radi na tom savjetodavnom djelovanju i da se opreme. Oni sada imaju meteorološke stanice, imaju veze sa fakultetima, sa institucijama koje mogu brzo odrediti o kojem se problemu radi i da brzo intervenišu imaće radio vezu, fax uređaje, da telefonom možeš kao proizvođač da pitaš šta treba da radiš. Čini mi se da već treća godina to funkcioniše, poslije 4 sata taj telefon sekretarica na kojoj se ostavlja poruka za voćare, koji preparat, koji štetnik, koja voćna vrsta itd, Cilj je ove integralne proizvodnje da se ciljano radi, u momentu kad je štetnik najosjetljiviji da se djeluje kako bi se što više izbjegla upotreba preparata kasnije. Savjetodavci određuju i preparate koji su dozvoljeni a koji su opet dovoljno efikasni da unište štetnika i koji neće ostaviti posljedice na ekologiju ili posljedice na gotovom proizvodu. Projekat DEZA/GTZ Gradačac podržava ovu savjetodavnu grupu još uvijek ali oni trebaju polako da se prebacuju na troškove poljoprivrednika i opštine. Nigdje u svijetu te savjetodavne službe nisu samo na trošku poljoprivrednika. I naša Opština je nešto učestvovala u sufinansiranju te službe, a kad se Projekat povuče, moraće još više. Općina je sudjelovala i u sufinansiranju Polj. zadruge PMGViP Gradačac, zgrada je recimo Općinska itd

Inače imamo mi kao Projekat dosta saradnje i s Mješovitom školom "Hasan Kikić" u Gradačcu jer oni imaju poljoprivredne smjerove. Mi smo pretprošle jeseni školi donirali plastenik za praktičnu obuku učenika u kojem su oni prošle godine imali dvije proizvodnje. Projekat ih je pratio u proizvodnji cvijeća i oni su posadili ove žardinjere kroz grad i sl

Aktuelno
Aktivnosti Udruženja  <em>Mreža žena - Veliko srce</em> Gradačac14. radna sjednica Općinskog vijeća Gradačac
Aktivnosti Udruženja  <em>Mreža žena - Veliko srce</em> GradačacIzvještaj o pojedinačnim ugovorima Općine Gradačac
Aktivnosti Udruženja  <em>Mreža žena - Veliko srce</em> GradačacObavještenje odsjeka za budžet i finansije
Anketa
Copyright ©2015 Općina Gradačac
developed by daenet